Moskou dag 3

Fotoalbum ‘Moskou dag 3’ weergeven

Irina heeft besloten om een uur vroeger met ons op stap te gaan. Moskovieten slapen graag uit op zondag en wij hebben dan meer tijd en ruimte om enkele van de mooiste metrostations in het centrum te gaan bekijken.

Metrostation Komsomolskaja

Want, raar maar waar, de metro van Moskou is een toeristische attractie. De perrons en stationshallen lijken op miniatuurpaleizen met kroonluchters, levensgrote bronzen beelden en kleurrijke mozaïeken. Daarnaast is het ook een van de meest efficiënte metrostelsels in de wereld. Dagelijks rijden er ca 10 000 treinen op de 12 lijnen en worden er zo’n negen miljoen passagiers vervoerd.

Metrostation Belorusskaya

Als belangrijk onderdeel van Stalins eerste vijfjarenplan, werd vanaf de jaren dertig enorm veel geld en mankracht gestoken in de bouw van dit grootschalig ondergronds project. De metro moest niet alleen functioneel zijn, maar moest ook dienen als belangrijk communistische propagandamiddel. De beste kunstenaars werden gevraagd de metrostations aan te kleden, zodat de gebruikers in de ‘paleizen voor gewone mensen’ konden ervaren hoe de perfecte communistische samenleving er in de toekomst zou uitzien.

Om dit te bereiken werd overvloedig gebruik gemaakt van dure materialen om beelden, ornamenten, fresco’s en mozaïeken in classicistische stijl te vervaardigen. Hierbij werden de klassieke mythologische figuren vervangen door communistische helden met voorop natuurlijk Stalin zelf, maar ook soldaten, arbeiders, zeelieden, sportmannen etc…

Metrostation Belorusskaya

Bij de bouw was enorm veel mankracht nodig, de bouwgereedschappen waren primitief en de omstandigheden waarin de arbeiders moesten werken ronduit slecht. Men kan stellen dat de eerste stations en lijnen gewoon met de hand zijn uitgegraven. Het waren vaak gevangenen of gastarbeiders uit de randrepublieken zoals Kazachstan.
Heel wat metrostations liggen ook erg diep. Zo zouden ze als schuilkelder gebruikt kunnen worden bij een eventuele nucleaire aanval. Met lange steile roltrappen ga je aan een hoge snelheid naar beneden (of naar boven). De bedoeling is dat je aan de rechterkant van de lange roltrap gaat staan, zodat de haastigen links kunnen voorbijsteken. Onderaan bij elke roltrap staat een klein glazen hokje, met daarin de toezichter. Die zit de ganse dag naar twee monitorschermen te kijken, zodat mocht er iets fout lopen, met één druk op de knop het hele gevaarte wordt stilgelegd.

Metrostation Kiyevskaya

Op onze tocht bezoeken wij o.a. de metrostations Paveletskaja, Komsomolskaja, Novoslobodskaja, Belorusskaya, Kiyevskaya, en Plostsjad Revoljoetsi. Het ene is nog mooier en indrukwekkender dan het andere. Nergens valt er graffiti te bespeuren, ook niet op de treinstellen. Vele van deze treinstellen zijn trouwens mooi thematisch beschilderd.

GOeM

We stappen dus uit in het station Plostsjad Revoljoetsi in de buurt van de Nikolskaya straat. Deze komt uit bij het Rode plein. Aan deze straat liggen onder andere het hoofdpostkantoor en de Kazankathedraal. Na een korte wandeling over het Rode plein nemen we tijd voor een pauze in het warenhuis GOeM. Daar lopen we binnen in ‘Gastronom No 1’, een delicatessezaak die er nu weer net zo uitziet als in 1901. Net als toen -voor de Oktoberrevolutie – is alles in overvloed te koop. Niet alleen de afdelingen patisserie, kaviaar en wodka, maar ook deze met Belgische speciaal bieren is indrukwekkend!
Het is tijd om verder te wandelen in de richting van het Kremlin. We lopen door het Alexanderpark. Bij het begin komen we langs het Graf van de Onbekende soldaat. De eeuwige vlam brandt er voor alle Sovjet soldaten gesneuveld tijdens de Grote Patriottische Oorlog (1941-1945). Midden in het park staat een obelisk opgericht ter ere van 300 jaar Romanov-dynastie. Na de revolutie werd de tsaristische arend vervangen door de namen van vooraanstaande revolutionairen.

Kremlin, Drievuldigheidstoren

Het Kremlin is volledig omringd door een twee kilometer lange muur die regelmatig onderbroken wordt door één van de 20 torens. Wij gaan binnen via de Drievuldigheidstoren, met zeven verdiepingen de hoogste.

Staats-Kremlinpaleis / Congrespaleis

Binnen het Kremlin, oorspronkelijk de residentie van de tsaren, staan er heel wat gebouwen en kerken. Rechts onmiddellijk na de ingang staat het vroegere woonverblijf van Stalin, het Potesjni-paleis. Recht doorlopend is links het Arsenaal, dat na de verwoesting door Napoleon is heropgebouwd. Langs de sobere gevel staan kanonnen uit verschillende oorlogen op Russisch grondgebied. Rechts is de glazen gevel van het Congrespaleis, dat in 1960 werd gebouwd voor de massale partijcongressen. Nu wordt het gebruikt voor concerten en balletvoorstellingen. Verderop aan de overzijde staat het grote witgele Kremlinpaleis, de officiële residentie van de Russische president. Dit deel is nog steeds in functie en dus niet toegankelijk voor het publiek.

De mooiste bouwwerken staan rond het Sobornaja Plosjtsjad of Kerkplein. In de Maria-Hemelvaartkathedraal of Oespjenski sobor met zijn gouden koepels en het fresco van de maagd Maria, werden de tsaren gekroond. De iconostase bevat iconen uit de late middeleeuwen. Het Franse leger van Napoleon ontheiligde en beschadigde de kerk door hem als stal te gebruiken.

Verkondigingskathedraal

Kathedraal van de Aartsengel Michaël

Even verderop ligt de Blagovesjtsjenski sobor of Verkondigingskathedraal. Ze deed dienst als huiskerk van de tsaren. Oorspronkelijk had de kerk drie koepels en een open zuilengang rondom. Ivan de Verschrikkelijke liet de kerk uitbreiden met zes koepels en kapellen op elke hoek. De zuidelijke gang liet hij ombouwen in een eigen kapel, waar vandaan hij de dienst in de kerk kon volgen. De regels van de Russisch-orthodoxe kerk ontzegden hem namelijk de toegang tot de eigenlijke kerk vanwege zijn vierde huwelijk.
Irina neemt ons nog mee naar een volgende kerk: de kathedraal van de aartsengel Michael. Dit is de jongste van de kathedralen op dit plein. In deze kerk bevinden zich de graven van alle tsaren van voor Peter de Grote.

Tsarenklok

We steken het plein over en komen bij de enorme Tsarenklok. Dit is de grootste klok die ooit is gegoten. Helaas heeft ze nooit geklonken, doordat ze brak voordat ze in gebruik werd genomen. Het afgebroken deel ligt naast de klok. Ook het bronzen Tsarenkanon heeft nooit een schot heeft gelost. De kogels ervoor liggen er dan ook voor de sier. Ze passen niet eens in de loop.
We verlaten het Kremlin en nemen de metro voor één halte, naar Arbat. Deze wijk was lang het woongebied voor de dichters, schrijvers en kunstenaars. Dit veranderde in de loop van de 18e eeuw, toen de adel en rijke burgers hier kwamen wonen. Na de revolutie kwamen veel gebouwen in handen van hun communistische leiders en van de partij. Op het einde van de straat staat het reusachtige gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een van de Zeven Zusters. Recent is deze straat met een aaneenschakeling van cafés, souvenirwinkels en hamburgertenten verkeersvrij gemaakt.

Sapsan Moscow – St. Petersburg

Voor ons is het tijd om naar het hotel terug te keren. Om 17 uur worden we opgehaald en naar het station gebracht. De anderen van ons reisgezelschap zullen later vanavond de nachttrein nemen om de 700 km naar Sint-Petersburg af te leggen. Wij verkiezen de Sapsan (Slechtvalk), de comfortabele hoge snelheidstrein. Tijdens het eerste deel van de rit is het nog licht en kunnen wij nu en dan een glimp van het landschap opvangen. Het lijkt nogal bosrijk met grote moerassige stukken. De houten huizen die we zien hebben vaak daken van golfplaten. Het ziet er armmoedig uit.
Na een comfortabele rit, worden we 4 uur later opgehaald aan te station en voor de deur van ons hotel afgezet. Prima service, nog een verfrissende pint in de bar en dan lekker slapen in een echt bed.

Fotoalbum ‘Moskou dag 3’ weergeven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.