Extremadura 2018 – Sierra de Gredos

Fotoalbum ‘Extremadura 2018 – Sierra de Gredos’ weergeven

In 1910 besloot de Spaanse overheid om iets te doen aan de toeristische infrastructuur die op dat moment ondermaats was. Men wilde een luxehotelketen uitbouwen vooral op plaatsen waar er weinig particuliere initiatieven waren. Op die manier zou men kapitaalkrachtige toeristen kunnen lokken naar gebieden met een prachtige natuur of naar historische en cultureel interessante plekken. Zo ontstonden de parador-hotels. De hotels zijn meestal gevestigd in kastelen, paleizen en kloosters die op die manier gered werden van het verval.

Circo de Gredos, Laguna Grande

De locatie voor de eerste parador koos de toenmalige koning persoonlijk. Het was het jachtpaviljoen, net buiten Navarredonda in de Sierra de Gredos, van een van zijn voorgangers. Na een zware verbouwing werd deze parador net 90 jaar geleden geopend. De volgende dagen is dit hotel onze uitvalsbasis voor enkele wandelingen in de Sierra de Gredos.

Iberische steenbok (Capra pyrenaica)

De Sierra de Gredos ligt net buiten Extremadura in het verlengde van de vallei van de Jerte, ingesloten tussen de Rio Tormes in het Noorden en de Rio Tiétar in het zuiden. Het is een langgerekte bergketen die soms wat aan Zwitserland doet denken. Prachtige dennenbossen en uitgestrekte weilanden met loslopende koeien met klingelende bellen.

Wandeling naar Laguna Grande

Een groot deel is een beschermd natuurpark, waarin veel wild leeft met onder andere steenbokken. De totale lengte is circa 100 kilometer en er zijn tien toppen boven de 2400 m. Van november tot mei-juni zijn deze bedekt met sneeuw. De hoogste top is de Pico Almanzor (2592 m). Samen met enkele andere bergtoppen vormt deze het keteldal ‘Circo de Gredos’ met daarin een meertje: ‘La Laguna Grande’. Een ‘cirque’ is een door gletsjers uitgeslepen half cirkelvormige vallei. Ze komen enkel voor op hellingen met weinig zonneschijn. Sneeuw en ijs kunnen daar ophopen en door de schurende werking van het gletsjerpuin erodeert een deel van de helling.
De wandeling naar de Laguna Grande is dan ook dé wandeling die op het programma staat. Felix heeft in een ver verleden, wel 30 jaar terug in de tijd, deze wandeling gelopen. Hij is benieuwd of ze nog steeds dezelfde diepe indruk op hem maakt.

Zicht van uit hotelkamer

We rijden dan ook rechtstreeks van Plasencia naar het vertrekpunt van de wandeling. Vanaf ‘Hoyos del Espino’ nemen we de afslag in de richting van ‘Plataforma de Gredos’. Onderweg passeer je een checkpoint waar je € 3,00 betaalt om verder te rijden naar de parkeerplaats van de Plataforma. Vanaf hier zijn alle bomen verdwenen en zijn er enkel nog rotsen, bremachtige struiken en kruidenvegetatie te zien. De parkeerplaats ligt tussen de rotswanden die aan beide kanten flink omhoog lopen. We hopen om hier steenbokken te zien. Het is niet de bedoeling om de wandeling naar de Laguna helemaal te toen, dat sparen we op voor morgen, maar wel om de omgeving bij het begin van de wandeling te verkennen. Want het weer is slecht. Er staat een koude wind, er hangen lage wolken met mist en er valt zo nu en dan wat motregen.

Ortolaan (Emberiza hortulana)

Vlak bij het vertrekpunt van de wandeling laat een eerste ortolaan zich al gewillig fotograferen. Dit mooie vogeltje met een grijsgroene kop; een gele oogring, keel en baardstreep, en een roze bruine onderzijde, was tot halverwege de 20e eeuw bij ons in Limburg een broedvogel. De schaalvergroting in de landbouw waarbij de houtwallen verdwenen en de omschakeling van granen naar mais maakten daar een einde aan. Ook zien we de eerste voorjaarsbloeiers. Ze op naam brengen is niet simpel. We hebben wel wat boeken bij over de mediterrane flora, maar hier zijn wij duidelijk in de bergen. En de online versie van de 21 boekdelen omvattende ‘Flora Iberica’ is voor ons, met onze beperkte kennis Spaans, veel te ingewikkeld.

Iberische steenbok (Capra pyrenaica)

We zien in de verte een groep steenbokken op de kale rotsen rondlopen. Het is een ondersoort van de Iberische steenbok: de Gredossteenbok (Capra pyrenaica victoriae), die enkel hier voorkomt.
Steenbokken zijn echte groepsdieren. Ze leven in kuddes tot 50 dieren van uitsluitend bokken of geiten. Enkel tijdens de bronstijd in november en december komen gemengde groepen voor. Tijdens de dag grazen ze op grote hoogte, maar aan het eind van de middag dalen ze af naar de lagere zonnige hellingen om daar te grazen en te luieren in de zon.
Helaas ontbreekt de zon vandaag, maar de voorspellingen voor morgen zijn veel belovend. In de namiddag doen we dan maar de rondwandeling door de dennenbossen in de omgeving van de parador.

Goed uitgerust beginnen we de dag daarna aan de wandeling. Het weer is gewoon schitterend: geen wolkje aan de lucht, wel fris want vannacht was de temperatuur gedaald tot net boven het vriespunt.

Crocus sp.

Vanaf het parkeerterrein loopt een breed pad met grote ongelijkmatige platte stenen de berg op. (In de zomermaanden kan het hier verschrikkelijk druk zijn, en door de aanleg van deze paden blijven de mensen beter op het pad.) Het eerste deel stijgt snel waarna we in een vlakker deel uitkomen. Wat een mooie omgeving met prachtige vergezichten, kleine meertjes, watervallen, grote sneeuwplekken en snel stomende beekjes. Ook de voorjaarsflora is gewoon schitterend met krokussen en narcissen. Het geheel doet ons aan alpenweides denken. Ook de ortolaan is weer van de partij maar ook de gele kwikstaart en de tapuit zitten in de omgeving.

Wandeling naar Laguna Grande

Een betonnen bruggetje gaat over de rivier Pozas waarna we in een steiler stuk komen. Vanaf nu moeten we ook regelmatig door de sneeuw lopen. Door de krachtige zon smelt de bovenlaag en moet je bij elke stap door een ijslaagje heen.

Blauwborst (Luscinia svecica)

Bij het uitzichtspunt van Los Barrerones zien we regelmatig heggemussen en blauwborsten in de struiken zitten. Het is niet de variant van de blauwborst die wij van in België kennen met een witte ster op de borst. De witte ster ontbreekt, maar of zijn borstje geheel blauw is?
Eens boven op de rand hebben we een mooi zicht op de cirque en kunnen we zien waar de Laguna Grande zich bevindt.

Iberische smaragdhagedis (Lacerta schreiberi)

We dalen nog een eind verder af maar moeten dan omkeren. Er ligt te veel sneeuw en daar zijn wij niet voor uitgerust. Het voordeel is wel dat we nu veel tijd hebben voor de terugweg. De heerlijke lente zon heeft ook de hagedissen van onder de stenen gelokt. De Cyren’s berghagedis (Iberolacerta cyreni) is vrij talrijk en de Iberische smaragdhagedis (Lacerta schreiberi) blijft schitterend poseren. We moeten ook opletten want de rode rotslijster komt hier voor. De volwassen mannetjes zijn erg kleurrijk met een lichtblauwe kop en opvallend roestrode borst en buik en wit op de rug.

Iberische steenbok (Capra pyrenaica)

Het duurt wel even voor we er een zien, op een rots aan de overkant van de beek. Wat mooi! Terwijl we het huppen en de rondvliegen van de rode rotslijster observeren komt ook een kudde van wel 50 steenbokken van de helling naar beneden. Een mannetje met lange hoorns is duidelijk de leider want als hij gaat liggen op een dikke steen volgen de andere zijn voorbeeld.

We kunnen alleen maar besluiten dat de aangename herinnering die Felix had overgehouden aan zijn wandeling hier in 1988 volkomen terecht is.

Fotoalbum ‘Extremadura 2018 – Sierra de Gredos’ weergeven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.